Свої практичні знання серед положень зварювання та зварювальних швів юні зварювальники починають з найлегшого положення - нижнього. Та поступово набираючись майстерності, професіоналізму та досвіду зварювальники переходять до вертикальних, горизонтальних й стельових швів. У цій статті ми детально розглянемо саме вертикальні шви. Адже це не проста справа, через те, що розтоплений метал силою тяжіння постійно тягне вниз.
Особливості вертикального зварювання:
- Коли метал розтоплюється, то він стікає вниз під дією земного тяжіння. Саме ця схильність до стікання створює багато труднощів, адже це значно зменшує шанси, якісно виконати зварювальні роботи;
- Для того, щоб метал затвердів під час зварювання просто потрібно відводити стрижень в сторону;
- Краще робити вертикальні шви короткочасною дугою та використовувати точкову технологію;
- Встановити вірні показники сили струму. Краще обирати з нижчого діапазону;
Як правильно варити вертикальні шви
З самого початку потрібно визначитись, якою саме технологією Ви будете варити шов. Вибір залежить від товщини зварюваних деталей, відстані між їх кромками, від форми притуплення країв. Їх існує три основних:
- технологія зварювання “ялинка” (використовують, коли проріз між заготовленнями складає 2-3 мм);
- технологія зварювання “трикутник” (використовують для з'єднання деталей товщиною не більше 2 мм);
- технологія зварювання “сходи” (використовують при максимальному прорізі, між заготовленнями та при мінімальному притуплені кромки);
Дуже важливим є правильне запалювання дуги. Не має значення, чим саме Ви працюєте: напівавтоматом, трансформатором або інвертором. Потрібно починати запалювання з найвищої точки кратеру, перший прохід треба робити швидко, а після підняття електроду, потрібно затриматись на розтопленні початкової точки зварювання й після цього починати рухатися углиб прорізу.
Вертикальні шви - це дуже складний процес, потрібно багато практикуватися та бути готовим, що з першого разу може не вийти. Радимо Вам подивитися навчальні відео, а потім вже ставати до роботи.